Kendini İmamoğlu’na benzetmişti: Cumhurbaşkanlığı seçimlerine girebilecek mi?

Paris Temyiz Mahkemesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Fransa’da 2027 cumhurbaşkanı seçimlerinin favori isimlerinden siyasetçi Marine Le Pen’in yolsuzlukla suçlandığı davayla ilgili dün çıkan karara 3 farklı itiraz başvurusu yapıldı.

Mahkeme, ilgili başvuruları inceleyerek kararını 2026’nın yaz aylarında açıklayabileceğini belirtti.

Öte yandan, Fransa’da bir sonraki cumhurbaşkanı seçimlerinin 2027’de düzenlenmesi bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

Le Pen’in, Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilli olduğu dönemde, hayali danışmanlık hizmetleri nedeniyle 2 kişiye AP fonlarıyla maaş ödediği iddia ediliyor.

Fransa’da Marine Le Pen’in de aralarında bulunduğu, eski adıyla Ulusal Cephe Partisinden seçilmiş bazı AP milletvekilleri hakkında 2004-2016 yıllarında AP’de “hayali istihdam” oluşturdukları iddiasıyla 2015’te soruşturma açılmıştı.

Paris savcılığı, Le Pen ve babası Jean-Marie Le Pen dahil partinin bazı AP üyeleri hakkında, AB’ye ait fonları kötüye kullandıkları ve “suçu gizledikleri” gerekçesiyle dava açılmasını istemişti.

2018’de adı Ulusal Birlik (RN) olarak değiştirilen oluşumun önde gelen ismi ve eski cumhurbaşkanı adayı Le Pen ile babası Jean-Marie Le Pen ve Louis Aliot ile Bruno Gollnisch’in de aralarında bulunduğu 27 partilinin AB fonlarını kötüye kullanmaktan yargılandığı dava, Eylül 2024’te Paris Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanmıştı.

Marine Le Pen’in AB fonlarını zimmetine geçirmekten yargılandığı davada Paris Ceza Mahkemesi, aşırı sağcı lider hakkında dün 5 yıl siyasi men yasağının derhal uygulanmasına, 2 yılı ertelenmiş, 2 yılı elektronik kelepçeyle gözetim altında geçirilmek üzere 4 sene hapis ve 100 bin avro para cezası verilmesine hükmetmişti.

Mahkemenin kararı, Le Pen’in cezasını hapishanede çekmeyeceği anlamına gelirken, avukatları, kararı temyize götüreceklerini açıklamıştı.

Karara, yerel siyasiler ve bazı Avrupalı liderler tepki göstermişti.

Fransa’da Yüksek Yargı Konseyinin dün yayımladığı bildiride, “Davayı yürüten yargıçları kişisel olarak hedef gösteren tehditler ve siyasi liderlerin özellikle soruşturmanın veya mahkumiyet (kararının) esasına ilişkin açıklamaları demokratik toplumda kabul edilemez.” ifadelerine yer verilmişti.

Related Posts

Saniye saniye kaydedildi: Skuter otomobile çarptı

Beylikdüzü’nde skuterla ilerleyen bir kişi, aynı anlarda U dönüşünün yasak olduğu yerden dönmeye çalışan otomobile çarptı. Şans eseri yaralanan kimsenin olmadığı kaza güvenlik kamerasına yansıdı.

Kurmay subayların yüzde 95’i FETÖ’cü çıktı

Türk Silahlı Kuvetleri’nde komutanların görev süresini uzatan teklif, TBMM’de görüşülürken kurmay subayların yüzde 95 inin terör örgütü FETÖ ile bağlantılı olduğu açıklandı.

CHP’de MYK toplandı

CHP’de Adana, Adıyaman ve Antalya belediye başkanlarının gözaltına alınmasının ardından Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında toplandı.

Ömer Çelik: ‘CHP Genel Başkanı Özel’in Cumhurbaşkanımızın sandıktan korktuğunu söylemesi, siyasi cehaletin zirvesi’

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Ömer Çelik, “CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in saygısız bir üslupla Cumhurbaşkanımızın sandıktan korktuğunu söylemesi, siyasi cehaletin zirvesi olmuş. Özgür Özel’in temsil ettiği cehalet, artık muhalefet yapma biçimi açısından siyasi kimlik haline gelmiştir. Cumhurbaşkanımızın siyasi zaferlerinin hepsi sandık yoluyla gerçekleşmiştir” dedi.

Elon Musk’tan kriz çıkaracak anket: Hazırlıklara başladı

Amerikan Tesla ve SpaceX şirketlerinin sahibi iş insanı Elon Musk, ABD Başkanı Donald Trump ile yollarını ayırdıktan sonra ülkede yeni bir parti kurulması fikrini yeniden gündeme getirdi.

CHP’li belediyelere operasyon dalgası: Mansur Yavaş’tan ilk tepki

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Adana, Antalya ve Adıyaman belediyelerine yönelik operasyonlarla ilgili yaptığı açıklamada hukukun tarafsızlığını sorguladı ve siyasi operasyonlara karşı duracaklarını vurguladı. Yavaş, adaletin herkes için eşit uygulanması gerektiğini söyledi.