Kenelere dikkat! Yaz aylarında artan KKKA vakalara karşı ne yapmalı?

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hakkında Önemli Bilgiler

KKKA, Bunyaviridae ailesinden Nairovirus cinsi bir virüsün sebep olduğu ciddi ve ölümcül seyreden bir viral hemorajik hastalıktır. Bu bilgiyi paylaşan Doç. Dr. Ünüvar, hastalığın ilk kez 1944 yılında Kırım’da ve ardından 1956’da Kongo’da tanımlandığını hatırlattı. Ünüvar, KKKA virüsünün genellikle Hyalomma cinsi keneler aracılığıyla bulaştığını belirtti.

Risk Altındaki Gruplara Dikkat!

Hasta hayvanların kan ve dokularına temasın yanı sıra kenelerle doğrudan temasın da bulaşma riski taşıdığını vurgulayan Ünüvar, özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, sağlık çalışanları ve enfekte bireylerle yakın temas kuranların dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Belirtiler ve Tedavi Süreci

KKKA, yüksek ateş, baş ağrısı, halsizlik, kas ağrıları, kusma ve ishal gibi belirtilerle başlar ve ilerleyen evrelerinde kanamalarla seyredebilir. Tanı için klinik belirtilerle birlikte PCR ve ELISA gibi testlerin kullanıldığını belirten Ünüvar, tedavide spesifik bir ilaç olmadığını ancak destekleyici tedavilerin uygulandığını söyledi. Ribavirin adlı antiviral ilacın etkinliğinin kesin olmadığını ekledi.

Korunma Önlemleri Önemli

Kenelere karşı alınacak bireysel önlemlerin hayati olduğunu vurgulayan Ünüvar, açık renkli kıyafetlerin tercih edilmesi, pantolon paçalarının çorap içine sokulması ve yüzde 20-30 DEET içeren böcek kovucuların kullanılması gerektiğini belirtti. Vücutta kene olup olmadığının sık sık kontrol edilmesi gerektiğini söyleyen uzman, kenelerin uygun şekilde çıkarılmasının önemli olduğunu ifade etti.

Erken Tanı Hayat Kurtarır

KKKA’nın yüksek morbidite ve mortaliteye neden olabileceğine dikkat çeken Ünüvar, erken tanı, etkili izolasyon ve koruyucu önlemlerin hastalıkla mücadelede kritik rol oynadığını belirterek farkındalık ve eğitim çalışmalarının önemine vurgu yaptı.

Related Posts

Alzheimer’ın son perdesi: Hastalık evre evre nasıl ilerler?

Alzheimer’ın başlangıcı unutkanlık olabilir ama sonu çoğu zaman kendi adını, yüzünü, hayatını hatırlamamaktır. Bu bir bireysel çöküş değil, tüm ailenin sınavıdır. Erken evrede telefon kaybolur. Orta evrede evin yolu, geç evrede kaşık ne işe yarar o bile unutulur. Alzheimer, yalnızca bir hastalık değil, bakımda bir maratondur.

Otolog kök hücre nakli MS’te umut veriyor

Türkiye’de yaklaşık 85 bin kişiyi etkileyen Multipl Skleroz (MS) hastalığına karşı kullanılan atakları azaltmaya ve engelliliği önlemeye yönelik çok sayıda etkili tedavi yöntemleri bulunuyor. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Nörolog Prof. Dr. Serkan Demir ve Hematolog Prof. Dr. Hasan Atilla Özkan, erken teşhisin önemine vurgu yaparak ülkemizde de uygulanan tedavilerle ilgili önemli ayrıntılar aktardı.

Kilo kontrolünde kritik role sahip! Meyve tüketti, yaşamı değişti: 4 ayda 15 kilo verdi

TÜİK verilerine göre gençlerde obezite oranı son altı yılda yüzde 30’a yakın artış gösterdi. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, gençlerin hem fiziksel hem de psikolojik sağlıkları için meyve tüketiminin stratejik önemde olduğunu belirtti.

Her yıl 559 bin kişinin ölümüne yol açan hastane süper mikrobu plastikle besleniyor

Hastanelerde sıkça karşılaşılan süper mikrop Pseudomonas aeruginosa, tıbbi plastikleri yiyerek hayatta kalabiliyor. Brunel Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü ve Cell Reports dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, bu ölümcül bakteri, tıbbi cihazlarda kullanılan plastiklerle beslenerek hem daha uzun süre hayatta kalıyor hem de tedaviye karşı daha dirençli hale geliyor.

Yaşamak istedi, bedeli insanlık suçu oldu! Kanlı organ nakli kâbusu: ‘Bilmiyordum’

İlk böbrek naklini 20 yaşında olan genç kadın yeniden hastalanmış ve yine kendisi için uygun bir böbrek beklemesi gerektiğini öğrenmişti. Bu bekleyişin hayatına mâl olabileceğini düşündü. İnternette yaptığı bir araştırma sonucunda kendi deyimiyle farkında olmadan uluslararası organ nakli çetesine dahil oldu. İşte şimdi hiçbir klinik tarafından tedaviye alınmayan kadının yaşadıkları.

Her 3 yetişkinden 1’i bu sorunu yaşıyor! Çağın sessiz çığlığı: Uykusuzluk

Son yılların yükselen trendi “iyi yaş alma” veya “sağlıklı yaşlanma” konuları denilince akla sağlıklı beslenme ve egzersiz gelse de kaliteli uyku tam da bu ikilinin ortasında yer alıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Meliha Aydın, yeterli ve kaliteli uyku hakkında “Sağlıklı yaşam için vazgeçilmez unsurların başında gelir” yorumunu yapıyor.