Konya Ovası’nda Hububat Rekoltesi Düşüyor

Konya Ovası’nda Hububat Hasadında Rekolte Düşüşü Bekleniyor

KONYA Ovası’nda hububat hasadının sonuna yaklaşırken, yaşanan kuraklık ve zirai don olayları nedeniyle rekoltede düşüş bekleniyor. Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Geçen yılki üretimimiz yaklaşık 2,5 milyon tondu. Bu sene 1 milyon 500 bin veya 1 milyon 800 bin öngörüyoruz. Ama hasat bitmek üzere. Bu durumdan dolayı rekolteye yaklaşacağımızı sanmıyorum” ifadelerini kullandı.

Konya Ovası: Türkiye’nin Tahıl Ambarı

‘Türkiye’nin tahıl ambarı’ olarak bilinen, 2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanına sahip Konya’da yılda yaklaşık 2,5 milyon ton buğday üretiliyor. Konya Ovası’nda, kurak ve sıcak geçen kış aylarının ardından hububatta hasadın sonuna gelindi. Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, kuraklık, sıcaklık ve don nedeniyle buğday kalitesinin düştüğünü belirterek şu açıklamalarda bulundu:

“Ülkemiz bu yıl bir don felaketi yaşadı. Bu don olayı yaklaşık 3 gece sürdü ve hem meyvede hem hububatta büyük zararlara neden oldu. İlkbaharda, suya erişimi olan bazı çiftçiler tarlalarını sürdü ve yeşil mahsul ekti ancak suya erişimi olmayanlar tarlalarını boş bıraktı. Kuraklıklarda dekar başına verim 50 kilo ile 100 kilo arasında değişirken, yağış alan bölgelerde 250-300 kiloya kadar çıktı. Ancak sulanabilir arazilerde bazı hububat cinsleri soğuktan olumsuz etkilendi. Verim miktarı iyi gibi görünse de, proteini, glüteni ve enerjisi gibi unsurlar düşük çıkıyor. Buna bağlı olarak buğday borsalarda 12 liraya kadar satılıyor. Bu durumun sebebi açıklanan 3 bin 500 lira fiyat ile buğdayın değerinin 2’nci sınıf ve 3’üncü sınıfa düşmesidir.”

Rekolte Uyarısı: 1 Milyon Ton Düşüş Bekleniyor

Konya Ovası’nda rekolte düşüşü yaşanacağını belirten Kavuneker, “Çiftçiler elimizden geleni yaptılar ancak hava şartlarından dolayı tanelerde zayıflık ve proteinlerde düşüş meydana geldi. Bu durum fiyatlarda da düşüşe neden oldu. Devletten talebimiz, bu yıl don ve soğuk hava koşullarından büyük zarar gördük. Çiftçilere verilen destekleme modeli değişti ancak uygulanan modelde bazı sorunlar yaşandı. Çünkü dekar başına destek verildi ve çoğu çiftçi tarlasını kiraya verip ÇKS’sini (Çiftçi Kayıt Sistemi) vermeyerek destekten yararlanamadı. Türkiye genelinde yaklaşık 3-4 milyon ton bir düşüş gözlemlenmektedir. Konya’da ise geçen yıla kıyasla rekolte yaklaşık 500 bin ile 800 bin veya 1 milyon ton arasında değişmektedir. Geçen yılki üretim yaklaşık 2,5 milyon tondu. Bu yıl ise 1 milyon 500 bin ile 1 milyon 800 bin ton arasında bir rekolte öngörülmektedir. Ancak ben bunun gerçekleşmeyeceğini düşünüyorum çünkü hasat süreci neredeyse tamamlandı” şeklinde konuştu.

Related Posts

TÜİK verileri açıkladı: Eskişehir evlilikten uzaklaşıyor

TÜİK verilerine göre Eskişehir’de hiç evlenmemiş bireylerin sayısı son üç yılda düzenli olarak artış gösterdi.

Plajda iş makinesi dehşeti: Güneşlenirken yaşamını yitirdi

Kastamonu’nun bir plajda güneşlenen kadın, iş makinesinin çarpması sonucu hayatını kaybetti.

Erdoğan karşısında görünce şaşırdı: ‘Ulan nereden çıktı bu Tayyip’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gençler ve sporcularla bir araya geldiği programda ilk kez karşılaştığı Beşiktaşlı futbolcu Tayyip Talha Sanuç’a, “Tayyip sen misun? Ben de televizyonlarda Tayyip, Tayyip diye birisini duyuyorum ama ulan nereden çıktı bu Tayyip diyorum” dedi.

YKS’de ‘400’ hüsranı

TYT’de (Temel Yeterlilik Sınavı) 40 soruluk temel matematik testinde doğru ortalaması geçen yıl 6,9 iken bu yılki sınavda 6’ya düştü. AYT’de Kimya’da 13 soruda 1,7; Edebiyat branşında ise 24 soruda 6,6 doğru ortalaması çıktı. 400 ve üstü puan alanların sayısı ise sadece 44 bin 193 olarak açıklandı.

Mustafa Cambaz Gazze’nin de sesi oldu

Yeni Şafak Gazetesi’nin 20 Temmuz 2025 tarihli birinci sayfasında yer alan manşet ve haberler… İş dünyası Schengen kararından memnun İş dünyası, AB Komisyonu’nun Schengen vizesi süreçlerini kolaylaştırma yönünde attığı adımdan memnun. Mustafa …

Gelecek Partisi’nde çifte kopuş: Şahin ve Temurci istifa etti

İstanbul milletvekilleri İsa Mesih Şahin ve Selim Temurci, Gelecek Partisi’nden istifa ettiklerini duyurdu. Kurucu isimlerden gelen ortak açıklamada, parti yönetimi kimlik bunalımı, sokaktan kopukluk ve “ben merkezli” siyasetle eleştirildi. Organik olmayan siyasi oluşumlarda yer alabilme adına partinin isminden dahi vazgeçildiği ifade edilen açıklamada, amacını, hedeflerini ve kuruluş ilkelerini unutan bir siyasi yapının geleceğinin de olamayacağına işaret edildi.