Bir daha asla sakız çiğnemeyeceksiniz

Sakız Çiğneyenler Her Yıl Binlerce Mikroplastik Tüketiyor!

Bir araştırmaya göre, sakız çiğneyenlerin her yıl çok sayıda mikroplastik tükettikleri ortaya çıktı. Bu mikroplastikler vücudumuza girdiğinde DNA’ya ve hücrelere zarar veriyor, gen yapısını bozuyor ve kanser riskini artırıyor.

Sakızda Yüksek Miktarlarda Mikroplastik Bulunuyor

Araştırmacılar, sakız çiğnemenin tükürüğe mikroplastik bıraktığını ve bunun sindirim sistemine sızarak geçtiğini belirtiyor. Sakızın içeriğinde bulunan kauçuk taban, tatlandırıcılar ve aroma vericiler mikroplastik salınımına neden oluyor. Sentetik ve doğal sakızların benzer miktarda mikroplastik saldırdığı belirlendi.

Yılda 30.000 Mikroplastik Tüküyoruz!

İnsanlar yalnızca sakızdan değil, diğer yiyeceklerden ve içeceklerden de yılda on binlerce mikroplastik tüketiyorlar. Araştırmacılar, sakızın çiğnendikten hemen sonra en fazla mikroplastiği saldığını belirtiyor.

Sakız tüketiminde mikroplastik alımını azaltmak için uzmanlar, tek bir sakızı daha uzun süre çiğnemeyi öneriyor. Yeni bir sakız atmaktansa aynı sakızı daha uzun süre kullanmanın daha az mikroplastik alımına yol açabileceğini belirtiyorlar.

Related Posts

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.

Evdeki en sinsi mikrop yuvası! Klozetten 75 kat daha kirli, salonda baş köşede duruyor

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!

Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!

Uzmanı uyardı: ‘Kanser tedavisinde bitkisel kürlere dikkat’

Bilimsel dayanağı olmayan ürünlerin hastalara zarar verebileceğine dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Akosman, “Bazı bitkisel kürler karaciğer enzimlerini etkileyerek ilaçların metabolizmasını değiştirebilir, hatta bazı vakalarda hayati riskler oluşturabilmektedir. Bugüne kadar bitkisel kürlerin kanseri tedavi ettiğine dair bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir klinik veri bulunmamaktadır. Bitkisel ürünler yanlış zamanda ve dozda kullanıldığında faydadan çok zarar getirebilir. Bu nedenle onkoloji hekimiyle iş birliği içinde olunması hayati önem taşır” dedi.