Biyoteknolojide yenilikçi çözümler için düğmeye basıldı

Türkiye Biyoteknoloji ve Genomik Araştırmalarda Küresel İlaç Piyasasında Önemli Bir Rol Oynamaya Hazırlanıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanan “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi” raporuna göre, Türkiye biyoteknolojik ve genomik araştırmaları destekleyerek küresel ilaç piyasasında dikkate değer bir oyuncu olma potansiyeline sahip.

Pandemi sürecinde aşı geliştirme çalışmalarının hızla ilerlemesi, biyoteknolojik ilaçların önemini arttırmış durumda. Son verilere göre, 2019’da küresel ilaç satışlarının %31’i biyoteknolojik ilaçlardan oluşurken, Kovid-19 aşılarının etkisiyle bu oran 2021’de %39’a yükseldi ve 2023’te %41’e ulaştı. Biyoteknolojik ilaçların, hücre ve gen tedavilerini içerecek şekilde 2028 yılına kadar %46’ya çıkması bekleniyor.

Türkiye ilaç pazarı, 9,35 milyar dolarlık büyüklüğü ile dünya ilaç pazarı sıralamasında ilk 20 ülke arasında yer almakta olup, biyoteknolojik ürünler bu pazarın %17,6’sını oluşturuyor. Ülkemizde 374 biyoteknolojik ilaç ve 103 biyobenzer ilaç ruhsatlandırılmış durumda ve bunlardan 33 biyobenzer ilaç Türkiye’de üretiliyor.

Türkiye’de yerli bir biyoteknolojik ilaç geliştirilmesinin yanı sıra sektöre sağlanan 1,1 milyar dolarlık yatırım teşviki desteği ile ilaç sanayisinin biyoteknolojik ilaçlar içindeki imal ilaç payını %8’den %33’e, değer bazında ise %1’den %9’a çıkardığı görülüyor.

OMİKS PLATFORMU VE ULUSAL OMİKS PLATFORMU

Sağlık teknolojileri alanında atılan adımlar, ekonomik büyüme ve rekabetçilik kadar stratejik özerklik ve ulusal güvenlik açısından da büyük önem taşıyor. Bu kapsamda, “Omiks” teknolojileri hastalıkların moleküler düzeyde anlaşılmasını, erken tanı ve kişiselleştirilmiş tedavi stratejilerinin geliştirilmesini sağlıyor.

Kurulması planlanan “Ulusal Omiks Platformu”, biyoteknoloji ve tıp alanlarında çağdaş çözümler sunmak için büyük veri setlerini güvenli ve sistemli bir şekilde toplamayı, depolamayı ve analiz etmeyi amaçlıyor. Platform, yapay zeka ve kişiselleştirilmiş tıp entegrasyonuyla geniş kapsamlı bir altyapı sunarak sistem biyolojisine odaklanan akıllı sağlık sistemlerinin temelini oluşturacak.

Akademik ve endüstriyel işbirliğini geliştirerek yenilikçi çalışmalara öncülük etmesi beklenen Ulusal Omiks Platformu, kanser tedavilerinden metabolik hastalıkların kontrol altına alınmasına kadar geniş bir yelpazede biyomedikal uygulamalara katkı sağlayacak.

YERLİ İLAÇ ÜRETİMİ VE GELECEKTEKİ SAĞLIK TRENDLERİ

“Biyoteknoloji Üretim Programı” ile Türkiye’nin biyoteknolojik ilaç ithalatını azaltıp net ihracatçı konuma geçişi hedefleniyor. Bu kapsamda, TÜBİTAK, üniversiteler ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle biyoteknoloji araştırma altyapılarının güçlendirilmesi ve yerli üretimin desteklenmesi planlanıyor.

Biyoteknoloji yatırımları Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında teşvik edilirken, uzun vadeli uygun finansman imkanları da sunulacak. 2022’de kurulan Biyoteknoloji İhtisas OSB, biyoteknoloji alanında güçlü bir oyuncu haline gelmek için girişimcileri, bilim insanlarını ve sanayicileri bir araya getiriyor.

Sağlık teknolojileri, ülkelerin ulusal güvenliği ve bağımsızlığı için kritik öneme sahip. Gelecek 5 yılda onkoloji, immünoloji, diyabet ve obezite alanlarında büyümenin diğer alanlardan daha hızlı olması beklenirken, nörolojik bozukluklar, Alzheimer, Parkinson gibi hastalıklara yönelik yeni tedavilerin de artması tahmin ediliyor.

2030’a kadar antikor ilaç konjugatları, çoklu spesifik antikorlar, RNA bazlı tedaviler, gen/hücre tedavileri ve radyofarmasötikler gibi yeni yöntemler ve teknolojilerin büyümesi bekleniyor.

Related Posts

Süpermarketlere peş peşe baskın: Ünlü markaların ürünleri yasaklandı

Ticaret Bakanlığı, tüketici güvenliği denetimlerini hız kesmeden sürdürüyor. Son incelemelerde, hem evlerde kullanılan koku ürünleri hem de evcil hayvan aksesuarları mercek altına alındı; bazı popüler markaların ürünleri için piyasaya arz yasağı ve …

Altının kilogram fiyatı 40 bin lira birden düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Standart altının kilogram fiyatı, gün içinde en düşük 4 milyon 240 bin lira, en yüksek ise 4 milyon 252 bin lira seviyelerini …

OECD: Yaşlı nüfus ileride daha fazla çalışmak durumunda kalacak

Raporda, 2060 yılı itibariyle 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusun yarısından fazlasını oluşturacağı kaydedildi

Nvidia hissesi rekor kırıp dünya tarihine geçti

Nvidia hissesi güne sert yükselişle başladıktan sonra rekor kırdı. Aynı zamanda 4 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket oldu.

Kavurucu sıcakların altında hasat başladı: Bu lezzet 90 liraya satın alınabiliyor

Lezzeti ve içerdiği selenyum oranıyla dünyada ün kazanan Taşköprü sarımsağının tarlalardan toplanması için yoğun mesai harcanıyor. Kastamonu’da 5 bin ailenin geçim kaynağı olan Taşköprü sarımsağı, bu yıl yaklaşık 25 bin dekar alanda yetiştirilirken …

Maden suları için toplatma kararı

Almanya genelinde GUT&GÜNSTIG, GOOD&CHEAP ve Naturalis gibi ünlü markalara ait maden suşarı için toplatma kararı çıktı. Söz konusu markalara ait ürünlerin belirli partilerinde analizler yapıldı. Sonuçta bakteriyel kontaminasyon şüphesi ortaya çıktı …