Esnaf tedirgin: 177 bin lira ceza kapıda

Küçük esnaf bir yandan krizde ayakta kalmaya bir yandan iktidarın son dönemde getirdiği zorlayıcı şartları karşılamaya çalışıyor. Sosyal güvenlikle ilgili bazı düzenlemeleri de içeren “torba kanun teklifi” Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilerek yasalaşınca, iş yerlerine 1 Şubat 2025’ten (yarın) itibaren “iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma” şartı geldi.

177 BİN TL CEZA

Nefes gazetesinden Ali Öztürk’ün haberine göre, 1 işçi çalıştıran iş yerleri bile bu kapsama girdi. Hukuk büroları, serbest muhasebeci büroları, mali müşavirlik büroları, terziler, manavlar, market, bakkal ve benzeri az tehlikeli iş yerlerinde doktor (iş yeri hekimi) ve iş sağlığı güvenliği (İSG) uzmanı bulundurmayan iş verenlere, 88 bin 663 TL ceza kesilecek. Doktor için 88 bin 663 TL, iş güvenliği uzmanı için 88 bin 663 TL, her ikisini de bulundurmayana 177 bin 326 TL ceza kesilecek.

SON GÜN DUYAN VAR

Bu haberi ilk kez duyan minimum 1 çalışanlı birçok küçük esnaf ve ofiste panik yaşandı. İşveren ve belirleyeceği bir çalışanı bakanlıkça yetkilendirilmiş çalışma ve sosyal güvenlik eğitim merkezlerinden (ÇASMER) gerekli eğitimleri alıp iş sağlığı ve güvenliği hizmeti yürütebiliyor. İş sağlığı güvenliği eğitimleri alınsa bile, esnafın bakanlık onaylı sağlık kabinlerinden ayrıca hizmet alması mecburi oldu.

Son güne kalanlar “Nasıl çözüm bulurum” diye panik yaşarken, sosyal güvenlik uzmanı Şevket Tezel, “Esnaf, özel ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden, sağlık hizmeti alabilir. İş sağlığı güvenliği belgesini de iş veren kendisi veya bir çalışanı alabilir. Bu durumu bilmeyenler son gün paniği yaşadı” dedi. İş yeri sahipleri birkaç farklı sağlık kabininden fiyat alıp, birini seçebiliyor. Sağlık kabinleri genelde 200 TL + KDV ile 475 TL + KDV bandında aylık ücretle anlaşıyor.

İŞ sağlığı ve güvenliğiyle ilgili, 12 yıldır ertelenen 6331 Sayılı Kanun’un 38’inci maddesiyle birlikte, iş yeri sınıflandırmaları güncellendi. Az tehlikeli işyerlerinde A, B veya C sınıfı “iş güvenliği uzmanları” hizmet verecek. Tehlikeli iş yerlerinde A veya B sınıfı “iş güvenliği uzmanları” hizmet verecek.

TEHLİKE SINIFINA GÖRE CEZA DEĞİŞİYOR

İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili, 12 yıldır ertelenen 6331 Sayılı Kanun’un 38’inci maddesiyle birlikte, iş yeri sınıflandırmaları güncellendi. Az tehlikeli işyerlerinde A, B veya C sınıfı “iş güvenliği uzmanları” hizmet verecek. Tehlikeli iş yerlerinde A veya B sınıfı “iş güvenliği uzmanları” hizmet verecek.

10’dan az çalışanı olan “az tehlikeli” iş yerleri, iş yeri doktoru ve İSG belgeli çalışanı yoksa her bir eksik için 88 bin 663 TL ceza ödeyecek. “Tehlikeli” iş yerlerinde bu ceza 110 bin 828’er TL, “çok tehlikeli” sınıftaki iş yerlerinde “132 bin 994’er TL olacak.

Related Posts

Oğlunun nişanlısıyla kaçtı: Ailesini mahvedip bıraktı

Altı çocuk babası bir adam, küçük yaştaki oğlunun nişanlısına ‘aşık’ oldu. Ailesinin tüm birikimini yanına alan adam, genç kızla birlikte kaçtı.

Ümit Özdağ: Türkiye’nin birliğine ve dirliğine el sürdürmeyeceğiz

Ümit Özdağ: Türkiye’nin birliğine ve dirliğine el sürdürmeyeceğiz

Bağdat Caddesi’nde motosikletliyle tehlike saçtı

Kadıköy Bağdat Caddesi’nde motosikletli bir sürücü, trafikte seyir halindeyken motosikletin üzerine çıkıp tek tekerle ilerledi. O anlar kayıt altına alındı.

Erdoğan’dan ilk açıklama geldi

PKK’lı bir grup teröristin silah bırakmasının ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan ilk açıklama geldi.

Fahrettin Altun kimdir? Eski İletişim Başkanı Fahrettin Altun neden görevden alındı?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla görevden alındı. Peki, Fahrettin Altun kimdir? Eski İletişim Başkanı Fahrettin Altun neden görevden alındı?

Rusya: ABD ekonomiyi siyasi silaha çevirdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin ticari ve ekonomik araçları siyasi baskı unsuru olarak kullanmaya devam ettiğini belirterek, “Bu çizgi, uluslararası ekonomik işbirliği mimarisinin bozulmasına yol açıyor.” dedi.