Her 3 yetişkinden 1’i bu sorunu yaşıyor! Çağın sessiz çığlığı: Uykusuzluk

Uykunun Önemi ve Uyku Bozuklukları: Uzmanlar Uyarıyor

Uykunun sağlıklı bir yaşam için ne kadar önemli olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Meliha Aydın, uyku problemleri hakkında bilgi verdi. Uzm. Dr. Meliha Aydın’ın verdiği bilgilere göre uykunun, bağışıklık sisteminin düzgün çalışması, vücudun düzenli bir şekilde fonksiyon görmesi için kritik bir ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) verilerine göre en sık karşılaşılan uyku bozukluğu olan insomnia (uykusuzluk), toplumun üçte birinde belirtiler gösteriyor. Yapılan çalışmalar, yetişkinlerin %6 ila %10’unda uykusuzluk belirtilerinin ciddi düzeyde olduğunu ortaya koyuyor.

Tedavi Edilmeyen Uykusuzluk Ciddi Sonuçlara Yol Açabilir

Uykusuzluk gibi uyku bozukluklarının tedavi edilmemesi durumunda günlük yaşamı olumsuz etkileyebileceğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Meliha Aydın, tedavi edilmeyen uyku problemlerinin birçok ciddi hastalığa neden olabileceğini açıklıyor. Bu hastalıklar arasında kalp sorunları, hipertansiyon, obezite, depresyon, psikolojik rahatsızlıklar ve hafıza problemlerinin olduğu belirtiliyor. Tedavi edilmeyen uykusuzluk durumunda hayati risklerle karşı karşıya kalınabileceği vurgulanıyor.

Dr. Meliha Aydın’ın açıklamalarına göre uykusuzluk tedavisinde ilk adım, uyku testi olarak bilinen Polisomnografi (PSG) yöntemidir. Bu test ile hastanın uyku esnasındaki yaşamsal faaliyetleri kayıt altına alınarak uyku apnesi gibi durumların teşhisi konulmaktadır. Uyku apnesi gibi durumlarda çoklu disiplinli bir yaklaşımın gerekliliği ve hastaların yakınlarından destek almalarının önemi vurgulanmaktadır.

Psikiyatrik Hastalıklarla Uyku Bozuklukları Arasındaki Bağlantı

Psikiyatrik hastalıkların ve uyku bozukluklarının birbiriyle ilişkili olduğunu belirten Uzm. Dr. Pelin Taş, sağlıklı bir uyku düzeninin ruh sağlığı için önemini vurguluyor. Psikiyatrik hastalıkların yarısından çoğunda uyku sorunu yaşandığına dikkat çeken Dr. Taş, uyku sorunu olan hastaların da yarısından fazlasının psikiyatrik tanı aldığına işaret ediyor.

Uyku hijyeninin psikiyatrik hastalıkların tedavisinde önemli bir rol oynadığını belirten Uzm. Dr. Pelin Taş, düzenli bir uyku rutininin sağlanması gerektiğini ve uyku öncesinde rahatlatıcı aktivitelerin yapılmasının faydalı olabileceğini ifade ediyor. Ayrıca kafein, alkol ve elektronik cihazların uyku öncesinde kullanılmaması gerektiği de önemle vurgulanıyor.

Related Posts

Alzheimer’ın son perdesi: Hastalık evre evre nasıl ilerler?

Alzheimer’ın başlangıcı unutkanlık olabilir ama sonu çoğu zaman kendi adını, yüzünü, hayatını hatırlamamaktır. Bu bir bireysel çöküş değil, tüm ailenin sınavıdır. Erken evrede telefon kaybolur. Orta evrede evin yolu, geç evrede kaşık ne işe yarar o bile unutulur. Alzheimer, yalnızca bir hastalık değil, bakımda bir maratondur.

Otolog kök hücre nakli MS’te umut veriyor

Türkiye’de yaklaşık 85 bin kişiyi etkileyen Multipl Skleroz (MS) hastalığına karşı kullanılan atakları azaltmaya ve engelliliği önlemeye yönelik çok sayıda etkili tedavi yöntemleri bulunuyor. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Nörolog Prof. Dr. Serkan Demir ve Hematolog Prof. Dr. Hasan Atilla Özkan, erken teşhisin önemine vurgu yaparak ülkemizde de uygulanan tedavilerle ilgili önemli ayrıntılar aktardı.

Kilo kontrolünde kritik role sahip! Meyve tüketti, yaşamı değişti: 4 ayda 15 kilo verdi

TÜİK verilerine göre gençlerde obezite oranı son altı yılda yüzde 30’a yakın artış gösterdi. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, gençlerin hem fiziksel hem de psikolojik sağlıkları için meyve tüketiminin stratejik önemde olduğunu belirtti.

Her yıl 559 bin kişinin ölümüne yol açan hastane süper mikrobu plastikle besleniyor

Hastanelerde sıkça karşılaşılan süper mikrop Pseudomonas aeruginosa, tıbbi plastikleri yiyerek hayatta kalabiliyor. Brunel Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü ve Cell Reports dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, bu ölümcül bakteri, tıbbi cihazlarda kullanılan plastiklerle beslenerek hem daha uzun süre hayatta kalıyor hem de tedaviye karşı daha dirençli hale geliyor.

Yaşamak istedi, bedeli insanlık suçu oldu! Kanlı organ nakli kâbusu: ‘Bilmiyordum’

İlk böbrek naklini 20 yaşında olan genç kadın yeniden hastalanmış ve yine kendisi için uygun bir böbrek beklemesi gerektiğini öğrenmişti. Bu bekleyişin hayatına mâl olabileceğini düşündü. İnternette yaptığı bir araştırma sonucunda kendi deyimiyle farkında olmadan uluslararası organ nakli çetesine dahil oldu. İşte şimdi hiçbir klinik tarafından tedaviye alınmayan kadının yaşadıkları.

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.