Her yıl 559 bin kişinin ölümüne yol açan hastane süper mikrobu plastikle besleniyor

Pseudomonas aeruginosa Bakterisi Plastiği Nasıl Parçalıyor?

Pseudomonas aeruginosa, yılda yaklaşık 559 bin ölüme yol açan bir bakteridir. Özellikle hastane enfeksiyonlarının önde gelen sebeplerinden biri olan bu bakteri; akciğer, idrar yolu ve kan enfeksiyonlarına neden olabilir. Ancak, bu kadar steril bir ortamda bile etkili olabilmesi uzun süredir bir soru işaretiydi.

Araştırma ekibi, İngiltere’de bir hastadan alınan bir yara örneğini inceleyerek cevaba ulaştı. Bu örnek, bakterinin PCL (polycaprolactone) isimli tıbbi plastikleri parçalayan Pap1 adlı özel bir enzim ürettiğini gösterdi. PCL, dikiş iplikleri, yara örtüleri ve cerrahi ağlar gibi birçok tıbbi üründe kullanılmaktadır.

Pap1 enzimi, plastik karbonunu ayrıştırarak bu karbonun bakterinin enerji kaynağı haline gelmesini sağlar. Deneylerde, Pap1 genini Escherichia coli bakterisine aktaran araştırmacılar, bu bakterinin de plastikleri parçalayabildiğini gözlemledi. Aynı şekilde, Pap1 geninin Pseudomonas aeruginosa’dan çıkarılmasıyla bakterinin artık plastiği parçalayamadığı kanıtlandı.

Plastik Yeme Yetisi Bakteriyi Güçlendiriyor

Bakterinin plastik yeme yetisinin sadece enerji sağlamakla kalmayıp aynı zamanda daha güçlü biyofilm yapıları oluşturmasının endişe verici olduğu belirlendi. Bu biyofilm yapıları, antibiyotiklere karşı ekstra koruma sağlar ve bakterinin tedaviye karşı direnç geliştirmesini kolaylaştırır.

Araştırma, sadece Pseudomonas aeruginosa’da değil, diğer bakterilerde de benzer enzimlerin bulunabileceğini göstermektedir. Bu da hastanelerde kullanılan diğer plastiklerin de mikroplar için bir besin kaynağı olabileceği anlamına gelmektedir.

Araştırmanın baş yazarı Ronan McCarthy, “Hastanelerde patojenlerin yaşamını ne şekilde sürdürdüğünü yeniden düşünmemize neden olan bir durumla karşı karşıyayız. Tıbbi cihazlarda kullanılan plastikler bile artık risk oluşturabilir” açıklamasında bulundu.

Bilim insanları, plastikleri parçalayan enzimlerin ne kadar yaygın olduğunu belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurgulamaktadır. Ayrıca, hastanelerde kullanılan plastik türlerinin ve temizlik protokollerinin gözden geçirilmesinin önemli olduğunu savunmaktadırlar.

Modern tıpta önemli bir yere sahip olan plastikler, görünüşe göre süper mikropların da tercih ettiği bir besin kaynağı olmuş gibi görünmektedir.

Related Posts

Alzheimer’ın son perdesi: Hastalık evre evre nasıl ilerler?

Alzheimer’ın başlangıcı unutkanlık olabilir ama sonu çoğu zaman kendi adını, yüzünü, hayatını hatırlamamaktır. Bu bir bireysel çöküş değil, tüm ailenin sınavıdır. Erken evrede telefon kaybolur. Orta evrede evin yolu, geç evrede kaşık ne işe yarar o bile unutulur. Alzheimer, yalnızca bir hastalık değil, bakımda bir maratondur.

Otolog kök hücre nakli MS’te umut veriyor

Türkiye’de yaklaşık 85 bin kişiyi etkileyen Multipl Skleroz (MS) hastalığına karşı kullanılan atakları azaltmaya ve engelliliği önlemeye yönelik çok sayıda etkili tedavi yöntemleri bulunuyor. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Nörolog Prof. Dr. Serkan Demir ve Hematolog Prof. Dr. Hasan Atilla Özkan, erken teşhisin önemine vurgu yaparak ülkemizde de uygulanan tedavilerle ilgili önemli ayrıntılar aktardı.

Kilo kontrolünde kritik role sahip! Meyve tüketti, yaşamı değişti: 4 ayda 15 kilo verdi

TÜİK verilerine göre gençlerde obezite oranı son altı yılda yüzde 30’a yakın artış gösterdi. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, gençlerin hem fiziksel hem de psikolojik sağlıkları için meyve tüketiminin stratejik önemde olduğunu belirtti.

Yaşamak istedi, bedeli insanlık suçu oldu! Kanlı organ nakli kâbusu: ‘Bilmiyordum’

İlk böbrek naklini 20 yaşında olan genç kadın yeniden hastalanmış ve yine kendisi için uygun bir böbrek beklemesi gerektiğini öğrenmişti. Bu bekleyişin hayatına mâl olabileceğini düşündü. İnternette yaptığı bir araştırma sonucunda kendi deyimiyle farkında olmadan uluslararası organ nakli çetesine dahil oldu. İşte şimdi hiçbir klinik tarafından tedaviye alınmayan kadının yaşadıkları.

Her 3 yetişkinden 1’i bu sorunu yaşıyor! Çağın sessiz çığlığı: Uykusuzluk

Son yılların yükselen trendi “iyi yaş alma” veya “sağlıklı yaşlanma” konuları denilince akla sağlıklı beslenme ve egzersiz gelse de kaliteli uyku tam da bu ikilinin ortasında yer alıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Meliha Aydın, yeterli ve kaliteli uyku hakkında “Sağlıklı yaşam için vazgeçilmez unsurların başında gelir” yorumunu yapıyor.

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.