İshal, kusma ve halsizlik: Yaz aylarının gizli hastalığına dikkat!

Yaz aylarında sıkça görülen bağırsak enfeksiyonları hakkında Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuriye Taşdelen Fışgın önemli açıklamalarda bulundu.

‘BULANTI, KUSMA VE İSHAL BELİRTİLER ARASINDADIR’

Bağırsak enfeksiyonlarının belirtilerinden bahseden Prof. Dr. Fışgın, “Bağırsak enfeksiyonları, mide, ince bağırsaklar ve kalın bağırsakların virüs, bakteri ve parazitler tarafından oluşturulan enfeksiyonları için kullanılan bir kavramdır.

Bağırsak enfeksiyonlarında sık görülen belirtiler arasında bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı yer alır. Ateş, karında şişkinlik, gaz ve sıvı kaybına bağlı kramplar, halsizlik gibi belirtiler de ortaya çıkabilir” şeklinde konuştu.

‘EN SIK GÖRÜLEN ENFEKSİYONLAR’

En sık karşılaşılan enfeksiyonlara da değinen Prof. Dr. Fışgın, “Gıda ve suyla bulaşan mikroorganizmaların neden olduğu ve genellikle kusma ve ishal ile kendini gösteren enfeksiyonlar en yaygın görülenlerdir. Bu durumlar arasında bakterilerin neden olduğu toksinlerle tetiklenen kusma veya mikropların su ve gıda yoluyla alınmasıyla oluşan ishal öne çıkar. Bağırsak enfeksiyonlarına sebep olan mikroorganizmalar arasında virüsler, bakteriler ve parazitler bulunur” ifadelerini kullandı.

‘UYGUN ŞEKİLDE YIKANMAMIŞ MEYVE VE SEBZELERDEN BULAŞ OLABİLİR’

Gıdalarla bulaşan enfeksiyonlara dikkat çeken Prof. Dr. Fışgın, “Yüksek sıcaklıklarda gıdaların saklanmasının zor olabileceğini ve mikroorganizmaların hızla üreyebileceğini belirtmek gerekir. Dondurma, kaymak, mayonez gibi kolay bozulan gıdaların yanı sıra meyve ve sebzelerin iyi yıkanmaması da bulaş riskini artırabilir. El yıkamak ve gıdaların uygun şekilde saklanması bu tür enfeksiyonlardan korunmada önemli bir adımdır” dedi.

‘ÇOCUKLAR VE YAŞLILAR RİSK ALTINDADIR’

Kimlerin enfeksiyonlara daha hassas olduğunu açıklayan Prof. Dr. Fışgın, “Çocuklar ve yaşlılar enfeksiyonlar nedeniyle sıvı ve elektrolit kaybı yaşayabilirler. Özellikle yaşlılarda ciddi durumlara yol açabilecek böbrek yetmezliği, ritim bozuklukları ve kas krampları ortaya çıkabilir. İmmün sistemi zayıf olan kanser ve kemoterapi hastalarında da enfeksiyonlar daha ciddi sonuçlar doğurabilir” diye ekledi.

‘NADİREN BAĞIRSAKLARDA KANAMA GÖRÜLEBİLİR’

Nadir görülen ancak ciddi sonuçlar doğurabilen durumlara da değinen Prof. Dr. Fışgın, “Akut ishal genellikle kısa süreli bir sorundur. Ancak uzun süren ishal durumunda paraziter hastalıklar ve bağırsak ülserleri gibi durumların da göz önünde bulundurulması önemlidir. İshalin yanı sıra bağırsaklarda kanama, hareketin durması gibi sorunlar nadiren görülebilir” açıklamasını yaptı.

‘EVDE YAPILABİLECEK İLK MÜDAHALELER’

Evde alınabilecek önlemlerle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Fışgın, “Akut ishal durumunda sıvı kaybı ve elektrolit dengesinin sağlanması önemlidir. Eğer hasta ağızdan sıvı alabiliyorsa su, ayran, muz gibi gıdalarla bu kayıplar telafi edilebilir. Ancak kusma gibi durumlarda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. İshalin uzamasına neden olabilecek yüksek lifli gıdalar tüketilmemeli, gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır” ifadelerini kullandı.

‘AÇIK GIDALARIN TÜKETİMİNE DİKKAT EDİLMELİDİR’

Bağırsak enfeksiyonlarından korunmak için önerilerde bulunan Prof. Dr. Fışgın, “El hijyenine dikkat etmek ve açıkta kalmış gıdaları tüketmemek büyük önem taşır. Özellikle hızla bozulan gıdaların tüketiminde dikkatli olunmalı ve tarihi geçmiş gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir. Gıdaların doğru şekilde saklanması, meyve ve sebzelerin iyi şekilde yıkanması da enfeksiyonlardan korunmada etkilidir” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Tıbbi kenevir artık yasal: Eczanelerde satışına onay çıktı

Türkiye, tıbbi kenevir ürünlerinin eczanelerde kontrollü satışına izin veren tarihi bir yasayı hayata geçirdi. Sağlık Bakanlığı denetiminde yalnızca reçeteyle satılacak bu ürünler, özellikle kronik hastalıklarla mücadele eden hastalar için yeni bir umut olacak.

Uzmanlardan sıcak havalarda artan ‘Salmonella’ bakterisi uyarısı

Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, sıcaklık artışıyla çoğalan Samonella bakterisi tehlikesine karşı gıda güvenliği ve hijyen kurallarının önemini aktardı.

Söke’de Küçükbaş Hayvanlara Aşılama ve Küpeleme Çalışmaları Başlatıldı

Aydın’ın Söke ilçesinde, ilçe tarım ekipleri küçükbaş hayvanlara yönelik aşılama ve küpeleme çalışması gerçekleştirdi. Çalışmalar, hastalıklara karşı sürdürülen yoğun mücadele kapsamında devam ediyor.

Karın şişliği şikayetiyle hastaneye giden 71 yaşındaki kadının karnından 9 kiloluk kitle çıkarıldı

Karın şişliği, yemek yiyememe, yoğun gaz gibi şikayetlerle hastaneye başvuran 71 yaşındaki kadın hastanın karnında 35 santim boyunda, 9 kilogram ağırlığındaki kitle tespit edildi. Yumuşak doku tümörü olduğu belirlenen kitle, yapılan başarılı operasyonla çıkarıldı.

Prof. Dr. Kantarcıoğlu: Rotavirüs kaynaklı ishal vakaları artıyor

Prof. Dr. Kantarcıoğlu: Rotavirüs kaynaklı ishal vakaları artıyor

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için