İtalyanlar Türk robotuna hayran kaldı! Tarımda devrim getirecek

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Öğrencilerinden Tarımı Dönüştüren Otonom Robot

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) öğrencileri, tarım alanlarında zararlıları ve yabancı otları ayırt ederek noktasal ilaçlama yapabilen otonom bir robot geliştirdi. Bu proje Biyosistem Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Hüseyin Çelen’in danışmanlığında gerçekleştirildi. Biyosistem ve bilgisayar mühendisliği öğrencileri, tamamen yerli yapay zekâ, görüntü işleme ve damlacık kontrol teknolojisi kullanarak projeyi hayata geçirdi.

Projenin adı “AgroEAGLE” olan robot, hedefi tespit edip ihtiyaca göre doğru dozda ilaç püskürtme özelliğine sahip. Bu sayede ilaçlama maliyetleri düşürülürken doğaya verilen zarar da azaltılmış olacak.

Öğrencilerin başarısından gurur duyan Prof. Dr. İlker Hüseyin Çelen, robotun özelliklerini şu sözlerle anlattı: “Kendi kendine giden, gerektiğinde dönebilen ve durabilen, herhangi bir bitkiye zarar vermeden hareket edebilen otonom bir sistem. Sensörler ve kameralarla donatılan robot, öğrencilerin yazılımı sayesinde verimli bir şekilde çalışabiliyor.”

Çelen, öğrencilerin geliştirdiği robotun 9-12 Haziran tarihlerinde İtalya’da düzenlenen Field Robot Event 2025 yarışmasında “freestyle” kategorisinde birincilik ödülü aldığını belirtti. Geliştirilen sistem, sadece yarışmada değil aynı zamanda tarımda sürdürülebilirlik açısından da önemli bir örnek teşkil ediyor.

Çelen, robotun tarımda zararlıları ayırt ederek uygun şekilde ilaçlama yapabildiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Robot, böceklere küçük damlalar, yabancı otlara ise büyük damlalar halinde ilaç püskürtme yeteneğine sahip.”

Proje ekibinin lideri Tahmina Güzey, 12 ülkeden 16 takım arasında birinci olmanın gurur verici olduğunu belirtirken robotun ismini açıkladı. “Agro” tarımdan, “Eagle” ise kartaldan gelmektedir. Güzey, robotlarının tarımda keskin göz anlamına geldiğini ve bu nedenle bu ismi seçtiklerini ifade etti.

Robotun yazılım ve mekanik tasarımında görev alan öğrencilerden Mehmet Efnan Koyunlu, gece gündüz çalışarak geliştirdikleri robotu çiftçilerin hizmetine sunmayı hedeflediklerini belirtirken, takım üyesi Mert Namlı robotun tarımda zaman ve bütçe açısından önemli avantajlar sağlayacağına işaret etti.

Related Posts

Berkin Avcı’dan bronz madalya

Kayserili yüzücü Berkin Avcı, Sırbistan’ın Belgrad şehrinde düzenlenen Comen Cup 2025 Yüzme Şampiyonası’nda bronz madalya kazandı.

Tesla’nın robotaksileri yola çıktı

Sürücüsüz araç teknolojisinde çığır açan hamleleriyle bilinen Tesla, Teksas’ın hareketli şehri Austin’de robotaksi hizmetini başlattı. Sabahın erken saatlerinde Reuters muhabirleri tarafından South Congress Caddesi üzerinde sürücüsüz Tesla Model Y …

“Türk toplumu şu an 7 saat 13 dakikasını internette geçiriyor”

“Türk toplumu şu an 7 saat 13 dakikasını internette geçiriyor”

İtalya Rallisi’ni Sebastien Ogier kazandı

Dünya Ralli Şampiyonası’nda (WRC) 2025 sezonunun 6. ayağı İtalya Rallisi’ni, Toyota Gazoo takımından Sebastien Ogier kazandı.

Sony State of Play 2025 etkinliğinde tanıtılan tüm oyunlar

Sony, State of Play etkinliğini 4 Haziran’da gerçekleştirdi. Burada beklenen oyunlara dair bilgiler verilerken aynı zamanda fragmanlar da yayınlandı.

Arabada Google Haritalar kullanırken işinize yarayacak 7 ipucu

Google Haritalar, Android veya iOS fark etmeksizin en zengin özelliklere sahip harita uygulamalarından biri. Gerçek zamanlı konum paylaşımından, bulunduğunuz bölgedeki gezilecek yerlere kadar birçok işlev sunuyor. Üstelik Android Auto ve Apple CarPlay ile tamamen uyumlu, yani telefonunuzu araca bağladığınızda harita ekranı otomatik olarak gösteriliyor.