YÖK Başkanı Özvar’dan meslek yüksekokulları açıklaması

YÖK’te düzenlenen ‘Meslek Yüksekokullarının Mevcut Durumu ve Mesleki Eğitimin Geleceği Çalıştayı’na rektörler, akademisyenler, meslek yüksekokulları müdürleri, istihdama yönelik organize sanayi bölgesi temsilcileri, önemli iş veren kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Meslek yüksekokulları, ekonomik kalkınmanın temel dinamiklerinden biridir. Bu kurumlar, iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştirerek hem ekonomik büyümeye, hem de toplumsal refaha ciddi bir katkı sunmaktadır. Dünyadaki başarılı mesleki eğitim modellerine baktığımızda, bu tür programların iş dünyasıyla entegre bir şekilde çalıştığını ve öğrencileri iş hayatına hazırlamakta önemli roller üstlendiğini görüyoruz. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde, meslek yüksekokullarının ekonomiye doğrudan katkı sağlayan kurumlardan biri haline geldiği hepimizin malumudur. Bizim açımızdan, ülkemizin genç ve dinamik nüfusunu stratejik bir avantaj olarak değerlendirip, bu potansiyeli en verimli şekilde kullanmak öncelikli hedeflerden biridir. Bu bağlamda, meslek yüksekokullarımızın eğitim kalitesini artırmak, iş dünyasıyla daha güçlü iş birlikleri geliştirmek ve mezunlarımızın istihdam edilebilirlik oranlarını yükseltmek temel amaçlarımız arasında yer almaktadır” dedi.

‘MESLEKİ EĞİTİM MODELİ OLUŞTURMAYI AMAÇLIYORUZ’

Özvar, meslek yüksekokullarının temel misyonunun, iş gücü piyasasının ihtiyaçlarına hızla yanıt verebilen, uygulamalı bilgiye sahip, nitelikli ve donanımlı mezunlar yetiştirmek olduğuna vurgu yaparak, “Bu bağlamda, Yükseköğretim Kurulu olarak istihdamla doğrudan ilişkilendirilebilen programların açılmasına ve mevcut programların sektörel ihtiyaçlara göre yeniden düzenlenmesine büyük önem veriyoruz. Sektörlerle yürüttüğümüz iş birlikleri sayesinde, üniversitelerimizde açılan programların önceden belirlenmiş iş gücü taleplerine uygun olarak tasarlanmasına özen gösteriyoruz. Hedefimiz, her bir meslek yüksekokulumuzun bölgesel ve sektörel ihtiyaçlara duyarlı, istihdamı önceleyen ve sürdürülebilir bir mesleki eğitim modeliyle faaliyet göstermesidir. Yükseköğretim Kurulu olarak, meslek yüksekokullarımızın geleceğe hazırlıklı, sektörle iş birliği içinde ve istihdama duyarlı bir yapıya sahip olması fevkalade önemlidir. Meslek yüksekokullarımızın hem yerel, hem de ulusal ekonomiye daha fazla katkı sunmasını hedefliyoruz. Bu amaçla, iş gücü piyasasının ihtiyaçlarını sürekli izleyerek, müfredatları güncel tutmayı ve öğrencilerimize uygulamalı eğitim fırsatları sunmayı önemsiyoruz.

Ayrıca, sektör temsilcileriyle yapılan toplantılar ve iş birliği protokolleri sayesinde iş dünyasının taleplerine hızlı bir şekilde yanıt verebilen bir mesleki eğitim modeli oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu süreçte bütün paydaşların katılımı, geri bildirimleri ve önerileri bizim için büyük önem taşımaktadır” dedi.

‘EYLEM PLANI HAZIRLAYACAĞIZ’

Özvar, ‘Meslek Yüksekokulları Mevcut Durum Analizi ve Mesleki Eğitim Yol Haritası’ raporunun, yükseköğretim sisteminin stratejik hedeflerine ulaşmasında önemli bir rehber olacağını söyleyerek, “Bu raporda, meslek yüksekokullarımızın tarihçesinden mevcut yapısına, mezunların istihdam oranlarından uygulamalı eğitim modellerine kadar birçok konu detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Raporda dikkat çeken bir diğer husus da dijital ve yeşil dönüşüm gibi çağın gerektirdiği değişimlere uyum sağlama kapasitemizdir. Geleceğin mesleklerinde istihdam edilecek nitelikli insan kaynağını yetiştirmek, ancak bu dönüşümlere uygun eğitim modelleri geliştirerek mümkün olacaktır. Raporun sunduğu veriler ve analizler ışığında, yol haritamızı somut adımlarla destekleyecek bir eylem planı hazırlayacağız. Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) kurulan meslek yüksekokulları, mesleki eğitimde önemli bir başarı örneği olarak öne çıkmaktadır. Bu model, öğrencilerin teorik bilgiyi doğrudan iş ortamında uygulayarak öğrenmesini sağlamakta ve sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü hızla karşılamaktadır. OSB-MYO modeli, üniversite-sektör iş birliğinin en somut ve etkili uygulamalarından biridir. Bu okullarda eğitim alan öğrenciler, eğitimlerinin belirli dönemlerini sanayi kuruluşlarında staj ve uygulamada geçirmekte, mezun olduklarında ise iş hayatına tam donanımlı ve hazır bir şekilde katılmaktadırlar. OSB-MYO mezunlarının iş bulma oranının yüzde 78 gibi yüksek seviyelerde gerçekleşmesi bu modelin istihdam açısından son derece etkili olduğunu ortaya koymaktadır” diye konuştu.

Related Posts

Galatasaray İlkokulu kurası 9 Temmuz’da

Galatasaray İlkokulu, 2025-2026 eğitim-öğretim yılı için birinci sınıfa alınacak 50 öğrencisini 9 Temmuz’da belirleyecek.  Her yıl binlerce başvurunun yapıldığı kura, noter huzurunda gerçekleştirilecek.

Antalya hayvanat bahçesinden kaçan aslan öldü mü, bulundu mu?

Antalya’da bir hayvanat bahçesinden kaçan aslan, şehirde paniğe yol açtı. 6 Temmuz 2025 tarihinde yaşanan olayda, “Zeus” adlı aslanın kaçışı bir çiftçinin ağır yaralanmasıyla trajik bir boyut kazandı. Sosyal medyada ve haber kanallarında büyük yankı uyandıran bu olay, hayvanat bahçesinin güvenlik önlemlerini ve vahşi hayvanların esaret altında tutulmasını yeniden tartışmaya açtı. Peki, Hayvanat bahçesinden kaçan aslan öldürüldü mü, bulundu mu?

YKS SONUÇLARI 2025 SORGULAMA EKRANI || Üniversite Sınavı 2025 YKS sonuçları ne zaman açıklanacak? ÖSYM Sonuç Sorgulama Ekranı: sonuc.osym.gov.tr

Üniversite Sınavı 2025 YKS sonuçları ne zaman açıklanacak? 21 Haziran Cumartesi – 22 Haziran Pazar günü TYT – AYT ve YDT olmak üzere 3 oturumda yapılan sınavların ardından üniversite adayları merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabını araştırıyor. ÖSYM tarafından sınav takviminin açıklanmasının ardından sınav sonuç tarihi de belli oldu. Merak edenler için YKS sonuç sorgulama ekranını ve sonuç tarihini haberimizde derledik. Peki, YKS 2025 (TYT – AYT – YDT) sonuçları ne zaman, nereden açıklanacak? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabı…

X platformuna erişim sorunu yaşanıyor! X (Twitter) çöktü mü, sorun mu var? (2 Temmuz 2025)

Sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter), 2 Temmuz 2025 tarihinde dünya genelinde kullanıcıların erişim sorunları yaşadığı bir kesintiyle gündemde. Kullanıcılar, X platformuna giriş yapamama, gönderi yükleyememe ve bildirim alamama gibi problemler bildiriyor. X (Twitter) çöktü mü, sorun mu var? sorusu da gelişmelerin ardından merak ediliyor. Downdetector ve diğer kesinti takip sitelerine göre, sorun saat 17:00 civarı başladı.

TWITTER HATA TESPİT RAPORU 27 HAZİRAN || Gece yarısı 9 bildirim birden geldi! Twitter (X) dondu mu, ne sorun var?

Twitter çöktü mü, X neden açılmıyor, dondu mu ne sorun var? 27 Haziran Cuma günü yaşanan sorunlarla birlikte başta belirtilen sorunun cevabı en çok sorgulananlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hemen belirtelim ki son 24 saat içerisinde büyük bir aksamaya neden olan sorun kaydı kapılmadı. Merak edenler için güncel hata tespit raporunu haberimizde derledik. Peki, Twitter dondu mu, çöktü mü ne sorun var? İşte 27 Haziran Cuma Twitter hata tespit raporu…

Okullar ne zaman kapanıyor? Karneler ne zaman, saat kaçta alınacak?

2024-2025 eğitim öğretim yılı tamamlanırken, milyonlarca öğrenci yaz tatilinin heyecanıyla planlarını yapmaya başladı. Peki, okullar ne zaman kapanıyor? Karneler ne zaman, saat kaçta alınacak?