Doktorlar, idrar örneği almayı kolaylaştıran bebek bezi geliştirdi

Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, 0-2 yaş arası bebeklerden idrar numunesi alınmasını kolaylaştıran yenilikçi bir bebek bezi geliştirdiklerini açıkladı. Doğruluk payının bilindik yöntemlere göre çok daha etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Akgün, ürünün Türkiye ve dünyada büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Geliştirilen patentli bebek bezinin geleneksel yöntemlerin zorluklarını ortadan kaldırdığını belirten Prof. Dr. Akgün, “Güvenilir ve yan etkisiz numune toplama süreciyle aileler ve sağlık çalışanları için önemli bir kolaylık sağladı. Üç yıl önce patentini aldığımız ve iki yıl önce ticarileştirdiğimiz bu bebek bezi, yurt içi ve yurt dışında, aralarında Amerika, Rusya, Polonya, Bulgaristan, Macaristan, Özbekistan, Burkina Faso, Umman ve Moritanya’nın bulunduğu 20’den fazla ülkeye ihraç ediliyor” dedi.

Prof. Dr. Akgün, bezin kullanımını şöyle anlattı:

“Özellikle 0-2 yaş grubunda bebeklerden idrar numunesi almak zor bir süreç. Bu süreçte ya mesaneye iğneyle girişim yapılmak zorunda kalınıyor ya da sonda uygulaması gerekiyor. Bu işlemler hem bebeğe rahatsızlık veriyor hem de bazı komplikasyon risklerini taşıyor. Yeni bebek bezimiz, normal bir bez gibi takılıyor ve 15-20 dakika içinde sağlıklı bir orta akım idrar numunesi alınabiliyor. Bez, doğruluğu yüksek sonuçlar veriyor ve herhangi bir yan etki riski taşımıyor.”

“Yanlış pozitif oranı çok düşük”

Prof. Dr. Akgün, yapılan çalışmalarda bebek bezinin geleneksel yöntemlere göre yanlış pozitiflik oranının çok daha düşük olduğunu belirterek “Yaptığımız prototip çalışmalarda yanlış pozitif oranı yüzde 3 civarındayken, klasik yöntemlerde bu oran yüzde 10’a kadar çıkabiliyor. Özellikle ilk idrarı emen özel bir tabaka ve genital bölgenin temassız kalmasını sağlayan dizayn ile bu riskler azaltıldı.”

Olumlu geri dönüşler alındığını, hekimler ve aileler tarafından ürünün çok beğenildiğini dile getiren Prof. Dr. Akgün, “Aileler ve doktorlar üründen çok memnunlar. Bebeklere eski yöntemle uygulanan idrar torbaları, çocukların idrar yapmasını engelleyebiliyordu. Ancak, bu bez sayesinde, bebeklerin idrar tutma sorunu da çözülmüş oldu. Ayrıca, torbanın aksine istenmeyen ilk idrarın özel bir emici tabaka tarafından hemen emilmesi, analiz için en uygun orta akım idrar numunesinin elde edilmesini sağlıyor” diye konuştu. (DHA)


 

Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – İmamoğlu, “Akın Gürlek” ve “bilirkişi” soruşturmalarından ifade veriyor

TIKLAYIN – Hasan Cemal | Bugünün dünyası, bugünün Türkiyesi beni korkutuyor

TIKLAYIN – Bakan Şimşek açıkladı: 2025’te dezenflasyonda dört temel husus

İMO Ankara Şube’den çarpıcı Kartalkaya raporu: Otelde tek yangın merdiveni var, o da yönetmeliğe aykırı!

TIKLAYIN -Alvaro Morata Galatasaray için geliyor; işte anlaşma detayları!

Related Posts

Halsizlik yüzünden hastaneye başvuran kadının karnına yapışmış kene bulundu

Kahramanmaraş’ta hastaneye başvuran bir kadının, yapılan muayenesinde karın bölgesine yapışmış bir kene ile karşılaşıldı. Uzman dermatolog tarafından çıkarılan kene sonrası hasta sağlığına kavuştu.

Bakanlık yeni liste yayınladı: Milyonlarca insana sucuk, köfte diye neler yedirdikleri açıklandı

Bakanlık yeni liste yayınladı: Milyonlarca insana sucuk, köfte diye neler yedirdikleri açıklandı

Kenelere dikkat! Yaz aylarında artan KKKA vakalara karşı ne yapmalı?

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hastane Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Gamze Kalın Ünüvar, yaz aylarında artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı önemli uyarılarda bulundu.

Alzheimer’ın son perdesi: Hastalık evre evre nasıl ilerler?

Alzheimer’ın başlangıcı unutkanlık olabilir ama sonu çoğu zaman kendi adını, yüzünü, hayatını hatırlamamaktır. Bu bir bireysel çöküş değil, tüm ailenin sınavıdır. Erken evrede telefon kaybolur. Orta evrede evin yolu, geç evrede kaşık ne işe yarar o bile unutulur. Alzheimer, yalnızca bir hastalık değil, bakımda bir maratondur.

Otolog kök hücre nakli MS’te umut veriyor

Türkiye’de yaklaşık 85 bin kişiyi etkileyen Multipl Skleroz (MS) hastalığına karşı kullanılan atakları azaltmaya ve engelliliği önlemeye yönelik çok sayıda etkili tedavi yöntemleri bulunuyor. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Nörolog Prof. Dr. Serkan Demir ve Hematolog Prof. Dr. Hasan Atilla Özkan, erken teşhisin önemine vurgu yaparak ülkemizde de uygulanan tedavilerle ilgili önemli ayrıntılar aktardı.

Kilo kontrolünde kritik role sahip! Meyve tüketti, yaşamı değişti: 4 ayda 15 kilo verdi

TÜİK verilerine göre gençlerde obezite oranı son altı yılda yüzde 30’a yakın artış gösterdi. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, gençlerin hem fiziksel hem de psikolojik sağlıkları için meyve tüketiminin stratejik önemde olduğunu belirtti.